En eventyrlig historie

 

Historien om Nedre Eiker barne- og ungdomsteater er fortellingen om et lite kulturtilbud som vokste seg til en publikumssuksess.  Teatergruppa har eksistert i bygda i mange år, og er et tilbud til alle barn og unge i distriktet som ønsker å stå på en scene. Etter mange år med lave medlemstall, ønsket kommunen å få fart på dette kulturtilbudet, Den store forvandlingen kom da Robert Piros ble engasjert i 2005.   Raskt ble det gjort store endringer, både når det gjelder organisering og filosofi.

Den nye filosofien var intimteater med nærhet til publikum som varemerke. Scener ble ofte flyttet ut blant publikum, og innspill fra ungene i salen ble tatt med i stykket.  De aller minste blant i publikum skulle føle at de var delaktige i forestillingene. En avansert form for teater, som raskt skulle vise seg å bli en suksessfaktor. Samtlige forestillinger siden 2005 har vært spilt for fulle hus.  

 

Store drømmer og verdenspremiere

De første forestillingene var basert på kjente og kjære folkeeventyr, som «Dyrene i Hakkebakkeskogen» (2005), og «Folk og røvere i Kardemomme by». I 2007 ble slagordet endret til «Stor kunst på liten scene», og teatergruppa satte opp «Trollmannen fra Oz-bakken». Denne forestillingen åpnet for mer improvisasjon og engasjement fra publikum som strømmet til forestillingene. Deretter fulgte gruppas første egenkomponerte stykke «Eventyrshow» (2008), og Snehvit og de syv dvergene (2009).  

Den økende publikumsinteressen ga rom for nye og store drømmer. I 2010 tok teatergruppa et sjumilssteg inn i fremtiden, da musikalen «Løvenes Konge» ble tilrettelagt for scenen. Produksjonen hadde hele 120 aktører, og forestillingen flyttet inn i Samfunnshuset i Mjøndalen. Dansegruppa Celtic Inspiration ble hyret inn, og korgruppa Local Vocals ble dannet. Forestillingen ble en publikumssuksess, og året etter kom oppfølgeren Løvenes konge 2 «Simbas stolthet». Mjøndalens første verdenspremiere var et faktum.  

 

Teaterskole og lange ventelister

Teatergruppa ville fortsette med de store produksjonene, men samtidig ivareta sitt lille intimtater. Det var allerede lange ventelister,  og barn og unge sto i kø for å delta på scenen. Ideen om å danne en egen teaterskole ble født i 2012. Flere av ungdommene i NEBUT ble rekruttert som instruktører, og allerede de første årene ble to store produksjoner satt opp; «Nisse på ville veier» (2012) og «Peter Pan» (2013). Samme år ble teaterskolen nominert  til Kulturprisen i Nedre Eiker. Senere skapte forestillinger som «Reisen til julestjernen»  og «Anine og smånissene» julestemning i salen. I 2014 fulgte verdenspremiere på stykket «Pochahontas».  I årene som fulgte kom suksessene på løpende bånd. 

Engasjerte foreldre

Historien om Nedre Eiker barne- og ungdomsteater (NEBUT) er umulig å fortelle, uten å ta med det enorme arbeidet som blir lagt ned av foreldrene. De er drivkraften i teateret. Foreldrene kommer med gode innspill, syr eventyrlige kostyme, legger sminke og lager fantastiske kulisser.  Nedre Eiker barne- og ungdomsteater er en solskinnshistorie som viser at man med frivillighet og engasjement kan få til det meste. Flere enn 120 barn og unge har fått et godt kulturtilbud, og organisasjonen drives nå som en mellomstor bedrift.

I rampelyset

NEBUT har vært mye i rampelyset, og  avisomtalene har vært mange og gode. Allerede de første forestillingene med Robert Piros bak roret, ble en publikumssuksess.

Her kan du lese noen av avisoppslagene